Honden voorkomen stress bij ‘Baasjes’

Naast het feit dat het bezit van een hond hartstikke leuk is blijkt uit nieuw onderzoek dat hondenbezitters beter tegen stress kunnen als niet hondenbezitters. Op zich is het helemaal niet vreemd dat mensen met een hond gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van mensen zonder hond. Je komt met een hond bijvoorbeeld regelmatig in de buitenlucht als je de hond uitlaat.

Ik ervaar bijvoorbeeld zelf al dat het uitlaten van mijn hond ontspannend werkt. Ten eerste vind ik het fijn dat ik lekker ‘een luchtje kan scheppen’. Daarnaast is het wandelen op zichzelf al een fijne inspanning/ontspanning. Dus voor mij is het geen grote verassing dat hondenbezitters minder stress hebben. De reden waarom mensen met een hond minder stress ervaren vind ik in zekere zin wel opvallend.

De stress verlagende werking van honden

De belangrijkste reden waarom mensen die een hond hebben minder stress ervaren is, omdat het aaien van een hond (of ander huisdier) stress verlagend werkt. Hormonen die stress aanmaken in het lichaam nemen door het aaien van je huisdier af. Hierdoor verminder je het risico op hart- & vaat- gerelateerde ziektes. Het houden van een hond of een aaibaar huisdier in het algemeen is dus zeker een aanrader.

Zelf kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Ik aai mijn hond regelmatig en ervaar dan zelf ook dat het ontspannend werkt. Natuurlijk werkt het niet alleen ontspannend voor mijzelf, ook de hond ervaart het als ontspannend. Het is dus een soort van win-win situatie voor zowel mij zelf als de hond. Alleen toch blijf ik het opvallend vinden dat de stress verlagende werking van het aaien van honden het enigste gezondheidsvoordeel is wat er uit dit onderzoek kwam.

Mijn eigen ervaring met honden en stress

Zoals je weet heb ik zelf een Golden Doodle waarmee ik regelmatig ook een rondje ga hardlopen. Voor mij heeft een hond dus in meerdere opzichten een positieve invloed op mijn gezondheid. Ik denk dat naast de meer ‘opzichtige gezondheidsvoordelen’ van het hebben van een hond, een hond ook andere voordelen heeft voor de gezondheid.

Je algehele geluksgevoel stijgt naar mijn idee. Op het moment dat je thuiskomt van een lange dag werken en mijn Golden Doodle ligt op mij te wachten dan is dat een heerlijk gevoel. Het aaien van mijn hond geeft mij dan absoluut ontspanning, maar het is meer dan dat.  Het geeft gewoonweg een gevoel van geluk.

Het feit dat het aaien van honden als enigste gezondheidsvoordeel uit het onderzoek kwam kan natuurlijk ook te maken hebben gehad met de onderzoeksopzet. Voor hetzelfde geld is dit het enigste waar de onderzoekers onderzoek naar gedaan hebben.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een berichtje op mijn blog heb geplaatst. De komende tijd wil ik dat weer wat vaker gaan doen. Excuses dat ik niet de tijd heb genomen om regelmatig een artikel te plaatsen. Dit ga ik de komende periode weer oppakken, zodat ik iedereen weer op de hoogte kan houden van het laatste hondennieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>