Opvoeding van je hond

In deze blog wil ik graag wat vertellen over de opvoeding van je hond. Heb je zelf een hond? Lees deze blog dan aandachtig door, want door deze informatie toe te passen zal je een aantal mogelijke fouten niet meer maken. Door zelf fouten te maken bij het opvoeden van mijn hond kan ik uit eigen ervaring vertellen wat eventuele valkuilen zijn.

Waar moet je op letten?opvoeding hond

Bij het opvoeden van je hond moet je erop letten dat je streng, doch rechtvaardig bent. Bij mijn eigen hond vind ik het ook soms lastig, maar je moet consequent optreden. Als mijn hond iets fout doet wordt ze gestraft. Dan ga ik niet schreeuwen tegen mijn hond, maar een simpele ‘nee’ is voldoende. Als ik dit met een zware stem zeg, heeft ze direct door dat dit ongewenst gedrag is.

Geef niet toe als je hond bedelt. Als je dit namelijk doet dan stimuleer je dit gedrag en zal het alleen maar erger worden. Het is prima om soms een stukje kaas of iets anders lekkers te geven, maar doe dit niet al te vaak.

Is elke hond agressief?

Als ik mijn hond uitlaat kom ik soms honden tegen die heel agressief zijn en dan kijk ik direct naar het baasje. Het is natuurlijk zo dat bijvoorbeeld een Amerikaanse Staffordshire Terriër qua karakter meer pit heeft dan een Golden Retriever. De Golden Retriever is overigens ook één van mijn favoriete hondenrassen.

Het is echter niet zo dat elke hond agressief uitvalt. Als ik met mijn hond (een golden doodle) over straat loop wordt ze soms aangevallen door een andere hond. Eigenlijk kan ik dit de hond zelf niet kwalijk nemen, maar moet ik de eigenaar hierop aanspreken. Dit gaan tegen mijn gevoel in maar ik weet dat het waar is. De eigenaar moet ervoor zorgen dat zijn/haar hond goed is opgevoed en door een strikte opvoeding luistert je hond perfect naar jouw commando’s.

Moet je altijd trainen door te straffen?

Begrijp me nu niet verkeerd, het is absoluut niet alleen mogelijk om je hond te laten gehoorzamen puur door te straffen. Ik train mijn hond heel vaak door beloning; dit geeft mij ook een prettiger gevoel. Ik vind het daardoor beter om gewenst gedrag te belonen dan ongewenst gedrag te straffen, indien mogelijk uiteraard. Natuurlijk kom ik in situaties terecht waarbij mijn hond gestraft moet worden, maar als ik kan kiezen dan kies ik voor het belonen van gedrag en zo mijn hond te laten gehoorzamen.

Hondentraining

Om met je hond een hondencursus te volgen raad ik iedereen aan. Dit heb ik zelf ook gedaan en hier heb ik absoluut geen spijt van. Ten eerste leer je je hond om jou als de echte baas te zien. Ten tweede leer je je hond om commando’s op te volgen en tot slot creëer je door deze training een hechte(re) band met je hond. Toen ik klaar was met deze training luisterde mijn hond al zeer behoorlijk en hier stopte ik nog niet. Ik ging namelijk nog een stapje verder en volgde met mijn hond ook een behendigheidscursus waarbij ze telkens een parcours moet afleggen. Dit zou ik alleen aanraden als je er tijd voor hebt. Ik vind eigenlijk dat iedereen met zijn/haar hond een hondencursus moet volgen puur om de ‘basics’ te leren.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten door hieronder te reageren en zo kunnen we van elkaar leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>